Leestijd: 1 minuten

De Indonesische keuken staat voor veel mensen gelijk aan sate. Sate ayam, babi en kambing zijn in Nederland inmiddels gemeengoed. Maar wist je dat er in Indonesie veel meer dieren aan een stokje worden geregen om vervolgens de gril op te gaan?

5 alternatieven voor de kip, het varken en de geit. Van knuffelbare huisdieren tot beesten die je liever niet in je slaapkamer hebt. En wellicht ten overvloede: please don’t try this at home.

Konijn (sate kelinci)
Wie in Indonesie is geweest, heeft de borden vast wel eens langs de weg zien staan: sate kelinci. Konijnensate. En dat is niet zielig. We eten ze met kerst hier ook, alleen niet aan een stokje.

Hond (sate anjing of sate jamu)
Je kunt een stok gebruiken om te spelen met je hond, je kunt hem ook aan een stokje rijgen en er een heerlijk vleesgerecht van maken. Het baasje wil namelijk ook weleens happen. In Manado en de Minahasa wordt sate anjing (te herkennen aan het donkerkleurige vlees) gezien als een delicatesse.

Kat (sate kucing)
Een gerecht waar lekkerbekken uit Banten en Manado van gaan spinnen. Sate van kattenvlees. Je bereidt kattenvlees net als sate kambing. Uitjes en ketjap manis erbij en smullen maar.

Muis (sate tikus)
Piep zei de muis op het fornuis. Als je van honden en katten sate kunt maken, dan ook van muizen moeten ze in Manado denken. Kijk dan ook niet raar als je gegrilde bosmuis (met witte staart) op een stokje tegenkomt. Pas buiten Manado op voor louche straatventers. Zij verkopen soms muizenvlees als sate kambing.

Vleermuis (sate kelelawar)
In Noord-Sulawesi vliegt de vleermuis-sate over de toonbank. De vleermuissate wordt voor je ogen bereid, met of zonder vleugel. Vleermuisvlees eten is volgens wetenschappers erg gezond. Het zou dementie tegengaan.