Leestijd: 2 minuten

Wie aan Bali denkt, denkt aan tropische stranden, fleurige offertjes langs de weg, surfen in de golven en betoverende natuur. Bali wordt met recht het eiland van de goden genoemd. Het mag dan ook geen verrassing zijn dit eiland ten oosten van Java toeristische hotspot nummer 1 van Indonesië is. Wanneer je op Bali bent, zet deze 11 dingen dan in elk geval op de to-dolijst.

1. Bezoek een sawah

sawah

Wanneer je de rijstvelden van Bali ziet, waan je je in een brochure van een reisgids. De sawahs die de vruchtbare heuvels van het eiland omarmen met hun groene trappen, hebben meer weg van een kunstwerk dan landbouwgrond.

2. Bekijk de kecak-dans

kecak

Toneel en dans zijn een essentieel onderdeel van de Balische cultuur.  Een bezoek aan het eiland zonder een van de rituelen of opvoeringen te hebben aanschouwd, is daarom ook uit den boze. De kecak, ook wel de apendans genoemd, vertelt het verhaal van de Ramayana. Als je de kecak wil bekijken doe dit dan bij de Pura Tanah Lot-tempel. Een indrukwekkende dans bij een betoverende zonsondergang aan zee gegarandeerd.

3. Lekker chillen aan het strand

balistrandOok als je sterrenbeeld ‘luiaard’ is, is Bali het eiland van je dromen. Wanneer je door de heuvels lopen om de sawahs te zien te veel moeite vindt, en je de kecak te veel actie voor op een strand vindt, dan ben je op Bali op de juiste plek. Kilometers tropisch zwemparadijs om naar uit te kijken. Op je luie reet, met een boek, een berg verse papaya en een ijskoude Bintang-bier.

4. Neem een duik in het water

duiken

De mooiste schatten van Bali liggen verborgen onder het wateroppervlak. Wie een duikje waagt in de koraalriffen rondom het eiland, waant zich op de set van de film Finding Nemo. Vooral langs de noordoostpunt van het eiland zijn prachtige plekken te vinden voor duikers. Geen ervaren duiker? Geen probleem, er zijn prima locaties die geschikt zijn voor mensen zonder duikervaring en ook de vele bootjes met glazen bodem geven je een mooie inkijk in de schoonheid onder water.

5. Bezoek één tempel. Of 20.000 tempels

tempel

Bali telt in totaal 20.000 tempels. Een bezoek aan het eiland is dan ook niet compleet, zonder een bezoek aan een van deze heiligdommen. Als je dan toch een tempelbezoek inplant, sla dan Pura Ulun Danu Bratan (zie foto), Tanah Lot, Goa Gajah en Tirta Empul niet over. Allemaal betoverend mooie tempels met elk hun eigen karakter.

6. Word verliefd op het eiland

bali-kleur

Ok. Deze hoef je eigenlijk niet eens op je to-dolijst te zetten. Want als je op Bali bent, dan word je verliefd op het eiland. Of je nu wilt of niet. Want Bali heeft alles. Orgastische zonsondergangen, majestueuze natuur, vriendelijke mensen en alles maar dan ook alles in Bali is prachtig gekleurd. Bali is het eiland van de liefde en de schoonheid.

7. Drink een kopje poepkoffie. Zonder suiker

civet

Wanneer je op Bali bent, moet je beslist een kopje kopi luwak proeven. Laat je niet afschrikken door wat er met de koffieboon is gebeurd voordat hij vermalen en al in je bakkie Balische troost terecht is gekomen. De civetkat (zie foto), eet te bonen op om ze vervolgens uit te poepen. Het chemisch proces in de maag en darmen van het de kleine katachtige, geven kopi luwak – de duurste koffie ter wereld – zijn zachte maar uitgesproken smaak.