Leestijd: 2 minuten

Hoewel Indonesië qua inwonersaantal het op 3 na grootste land ter wereld is, stelt het land op sportgebied wat teleur. Zo duurde het tot de spelen van 1988 tot het land zijn eerste Olympisch Goud in de wacht sleepte. Toch heeft het jonge Indonesië in de ongeveer 70 jaar dat het nu bestaat toch al wat grote atleten voortgebracht.

1. Susi Susanti (Badminton)

susi-susantiBadmintonspeler Susi Susanti bracht Indonesië tijdens de Olympische Spelen van 1992 in extase. Nadat in 1988 de boogschutters met een zilveren plak het eerste Olympisch eremetaal naar Jakarta brachten, was het topbadmintonner Susanti die met haar overwinning in het samesenkel het eerste Olympisch goud mee naar huis bracht.

2. Alan Budikiusomo (Badminton)

alan-budikusumaDe beste Indonesische badmintonner van Indonesië is misschien wel Alan Budikusomo. Net als Susi Susanti heerste hij tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona in het enkelspel. Met een dik verdiende gouden medaille als gevolg. Sinds Barcelona worden Budikusomo en Susanti in één adem genoemd. De Inge de Bruin en Pieter van de Hoogenband van Indonesië.

3. Nurfitriyana Saiman (Boogschieten)

20111117_Novia_Nur_Aini_dan_kawan_kawan_Kalahkan_Tim_Beregu_VietnamWe pikken nu Nurfitraya Saiman als beste boogschutter van haar generatie er uit. Maar hier hadden ook Lilies Handayani en Kusuma Wardhani moeten staan. Dit drietal haalde samen in Seoul de eerste Olympische medaille voor Indonesië: zilver! Daarmee markeren zij het begin van de volwassenheid van de Indonesische topsport. Sinds de Olympische Spelen van 1988 heeft Indonesië de berg Olympus niet meer met lege handen verlaten.

4. Angelique Widjaja (tennis)

angielagi
Angelique Widjaja is de enige Indonesische tennisspeelster met WTA-toernooien op haar naam. In 2001 won ze het WTA-tournooi in Bali en in 2002 was ze iedereen in het tournooi in Pattaya (Thailand) de baas. Ze haalde twee keer de kwartfinale op Wimbledon. Op Roland Garros, The Australian Open en The US Open wist ze één keer de laatste acht te halen. In 2003 stond Widjaja achttiende op de wereldranglijst en is daarmee de meest succesvolle tennisser uit Indonesië ooit.

 

5. Rio Haryanto (autosport)

C76D3456
Rio Haryanto is de beste courreur van Indonesië. Om hem de Max Verstappen van Indonesië te noemen, is misschien wat overdreven. Met zijn 22-jarige leeftijd heeft hij wel al een indrukwekkende cv opgebouwd. In 2010 was hij op 17-jarige leeftijd al testrijder voor formule 1-team Marussia Virgin Racing. Ook kwam hij al uit in de GP2 en formule-3. Twee raceklasses die algemeen gezien worden als het voorportaal van de formule 1.